Hutang PTPTN: Macam Mana Nak Bayar??

Artikel ini terakhir diperbarui January 13, 2022 by Hariz Hafiz
Hutang PTPTN: Macam Mana Nak Bayar??

Bila sebut pasal hutang ptptn, apa perkara pertama yang terlintas dalam kepala korang?

“Hutang PTPTN aku dah nak habis”

“Alamak, hutang PTPTN (buat-buat tak ingat)”

“Macam mana nak bayor hutang ptptn ni?”

Buat korang yang dah habis bayar hutang ptptn, tahniah Qoala ucapkan. Korang yang dah nak habis bayar hutang tu, teruskan usaha!

Tapi, buat korang yang tak tahu macam mana nak mula bayar hutang ptptn, teruskan membaca!

I Got Your Back GIF by Justin - Find & Share on GIPHY

Pernah tak korang tertanya-tanya berapa ramai orang yang tak bayar balik hutang ptptn? Tak pernah? Sebenarnya, pada tahun 2019 sahaja, seramai 375, 925 peminjam yang direkodkan, tak pernah buat bayaran balik. Ramai, kan?

Tapi apa sebenarnya masalah diaorang ni? Ada dua sebab kenapa ramai tak bayar balik hutang PTPTN:

  • Tak tahu urus duit
  • Tak peduli

Jadi, korang yang tak bayar lagi hutang ptptn tu, korang kategori yang mana satu? Tak tahu urus duit atau tak peduli? 

Kalau korang tak tahu nak urus duit untuk bayar balik hutang PTPTN, korang boleh ikut tips-tips ni:

Tips Bayar Balik Hutang PTPTN

#1 Struktur Semula Bayaran

Kalau korang dah lama tangguh bayaran, mesti korang rasa macam buntu nak bayar balik kan? Tapi jangan risau, korang sebenarnya boleh buat penstrukturan semula bayaran hutang PTPTN. 

Macam mana cara dia? Mudah je. Korang pergi dekat mana-mana kaunter PTPTN and tanyakan mengenai kaedah penstrukturan semula. Nak lagi mudah korang call je khidmat pelanggan dia.

Selalunya, pihak PTPTN akan cadangkan korang untuk buat penukaran kepada skim ujrah

Ada dua peringkat bila nak tukar kepada skim ujrah, iaitu:

  1. Permohonan pinjaman sekali lagi dalam bentuk Pinjaman Ujrah. Peminjam boleh mengunjungi mana-mana kaunter PTPTN seluruh negara untuk tujuan ini. Dokumen tawaran baharu untuk pertukaran akan diberikan dan perlu dikembalikan sebelum tamat tempoh sah laku iaitu dalam masa 14 hari.
  2. Tandatangan dokumen pinjaman baharu dengan jumlah pinjaman yang baharu dan Jadual Bayaran Balik (JBB) baharu juga.

Langkah-langkah yang perlu dibuat:

  1. Muat turun Borang Kemaskini Maklumat di portal rasmi PTPTN (http://www.ptptn.gov.my) atau boleh ke mana-mana kaunter PTPTN untuk ambil borang.
  2. Hantar Borang Kemaskini Maklumat ke kaunter PTPTN.
  3. Peminjam akan diberikan dua set dokumen tawaran Ujrah. Setiap dokumen ini perlu dilekatkan setem hasil RM10.
  4. Serah semula dokumen lengkap di kaunter PTPTN atau poskan.
  5. Bayaran balik boleh mula dibuat mengikut Jadual Bayaran Balik (JBB) baharu.
  6. Proses ini perlu dilakukan kerana kedua-dua pinjaman berada di bawah prinsip yang berbeza iaitu konvensional dan syariah.

#2 Gabungan pinjaman

Misal kata time diploma korang pinjam PTPTN, time degree pun korang pinjam PTPTN. Campur dua-dua tu katakanlah hutang PTPTN ada dalam RM60,000.

Fuh, boleh botak kepala bila tengok amount besar macam tu kan?

Anthony Anderson Reaction GIF - Find & Share on GIPHY

Jadinya, strategi gabungan pinjaman ni memang sesuai untuk korang yang ada PTPTN untuk setiap level pengajian. Kira lebih jimatlah bila nak bayar balik. 

#3 Berunding dengan pihak PTPTN

Jangan risau, pihak PTPTN ni tak makan orang. Korang boleh je berbincang dengan pihak PTPTN. Diaorang memang sentiasa terbuka untuk sebarang perbincangan. Contoh, kalau korang ada masalah untuk buat bayaran balik hutang PTPTN, pihak PTPTN boleh offer korang untuk buat penjadualan semula serendah RM50 sebulan. 

#4 Bayar pada waktunya

Last but not least, kalau korang tak ada masalah dari segi kewangan, korang kena berdisiplin. Jangan berlengah. Antara punca-punca hutang PTPTN boleh jadi tertunggak bertahun-tahun lamanya disebabkan lengah bayar, tak berdisiplin. 

So lepas ni, setiap kali dapat gaji, tolak siap-siap duit untuk bayaran balik hutang PTPTN. 

Kesan Tak Bayar Hutang PTPTN

Ramai fikir kalau tak bayar hutang PTPTN ni tak jadi masalah apa-apa pun. Sebenarnya, banyaaaaaakkkkk masalah dan kesan buruk bila korang tak bayar hutang PTPTN. Ni antaranya:

Boleh didakwa

Haa jangan main-main. Korang boleh didakwa di mahkamah bila tak bayar hutang PTPTN! Sebelum korang didakwa, pihak PTPTN akan mengeluarkan dua notis peringatan bayaran. Kalau korang still tak bayar, korang akan didakwa di mahkamah. 

Tak boleh ke luar negara

Nak melancong ke, nak kerja luar negara semua tak boleh sampai lah korang bayar PTPTN korang. Kalau korang tak bayar, korang akan disenaraihitamkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia. 

Skor kredit terjejas

Bukan je korang kena blacklist dengan Imigresen, korang kena blacklist juga dalam laporan CCRIS. Sekaligus membuatkan skor kredit korang terjejas. Bila skor kredit korang terjejas, korang tak boleh membuat sebarang pinjaman daripada bank. Kan dah susah tu!

Cara Buat Pembayaran Balik

Kadang-kadang tu bukan sebab tak nak bayar, tapi tak tahu macam mana nak bayar yang buat kita tak bayar, betul tak? Okay takpe guys, korang refer je cara nak buat pembayaran dekat bawah ni:

Secara online

Kalau korang malas nak keluar, korang boleh bayar hutang PTPTN ni sambil baring je sebenarnya. Korang boleh buat bayaran melalui Maybank2u, Touch N Go eWallet ke, Boost pun boleh. 

Secara potongan gaji

Kalau korang yang jenis terlupa nak bayar, korang boleh juga guna kaedah potongan gaji. Untuk yang kerja swasta, majikan korang kena kemukakan Borang Pendaftaran Majikan dan hantarkan kepada pejabat PTPTN yang berhampiran. Untuk korang pula sebagai peminjam, korang kena hantar Borang Kebenaran Potong Gaji Bagi Bayaran Balik Pembiayaan Pendidikan PTPTN dekat pejabat PTPTN yang berhampiran. 

Mudah je kan sebenarnya nak bayar PTPTN ni? Tinggal kita nak atau tak jeee. 

Foto Kredit: Fearless Friday

Haaa tu jela apa yang Qoala dapat share. Korang jangan lupa kalau nak renew road tax dengan insurans, renew dengan Qoala. Mudah, cepat, efisien! 

 

 

Nadhirah Rashid
Nadhirah Sofea adalah penulis sepenuh masa sebelum Covid, dan juga selepas Covid. Berpengalaman menulis dalam bidang politik, fesyen, kewangan, dan banyak lagi.