Tanda ECU Kereta Rosak yang Perlu Anda Ketahui

Artikel ini terakhir diperbarui September 20, 2021 by Nadhirah Rashid
Tanda ECU Kereta Rosak yang Perlu Anda Ketahui
Image Source: Sompetch Khanakornpratip Via Shutterstock
Bagikan ke Teman:

Terdapat pelbagai jenis kenderaan yang menjadi pengangkutan kita semua dalam menjalani kehidupan seharian. Tanpa bantuan kenderaan agak sukar bagi kita semua untuk bergerak ke destinasi yang ingin kita tuju seperti ke tempat kerja, pulang ke kampung, tempat pelancongan atau ke mana sahaja. Kenderaan seperti kereta dan motosikal banyak membantu dalam memudahkan pergerakan seharian kita semua. Tahukah korang semua bahawa setiap kenderaan mempunyai komponen-komponennya yang tersendiri? Sebagai contoh, salah satu komponen kereta adalah ECU kereta. Namun, komponen ini seringkali menjadi  rungutan pemandu kereta kerana acapkali timbul kerosakan sehingga membuatkan kenderaan korang rosak atau tidak boleh dihidupkan. Jadi, sebagai pemandu kereta korang harus mengambil berat tentang tanda ecu kereta rosak yang berlaku kepada kereta korang supaya memudahkan korang untuk membaikinya atau berkomunikasi dengan pihak bengkel nanti.

APA ITU ECU KERETA?

Korang tahu tak apa maksud ECU kereta? ECU merupakan singkatan daripada Engine Control Unit (ECU) atau terjemahan Bahasa Melayunya adalah Unit Kawalan Enjin. ECU adalah komponen yang terdapat pada kenderaan yang menggunakan teknologi moden. Ia berfungsi sebagai komponen elektronik utama bagi sesebuah kereta. ECU adalah komponen kereta yang memiliki peranan utama sebagai pusat kawalan. Contohnya, jika komputer mempunyai CPU, maka kereta mempunyai ECU untuk mengendalikan fungsi komponen kereta yang lainnya.

FUNGSI ECU KERETA

ECU ni memainkan peranan penting dalam mengawal komponen yang lain di dalam kereta korang. ECU berfungsi berdasarkan sensor-sensor yang terhubung dengannya sehingga ia dapat mengawal komponen kereta yang lain agar berfungsi sesuai dengan keadaan mesin. ECU mempunyai fungsi dalam mengatur beberapa sistem penting yang terdapat pada kereta. Antara fungsi ECU adalah seperti berikut:

  • Menyesuaikan bukaan dan isipadu bahan api pada penyuntik (injector).
  • Menetapkan masa bagi penyalaan palam pencucuh mengikut keadan enjin.
  • Menyelaraskan masa pembukaan injap mengikut keadaan enjin.
  • Mengatur prestasi kipas penyejuk enjin.
  • Menghidupkan penggera kereta apabila terdapat gangguan.

TANDA ECU KERETA ROSAK

tanda ecu kereta rosak yang perlu diperhatikan
Image Source: andreaciox via. Shutterstock

Bagaimana korang nak tahu yang ECU kereta korang rosak? Terdapat beberapa tanda ecu kereta rosak. Jika kereta korang mengalami tanda-tanda ini, korang perlu segera membawa kereta ke bengkel untuk membaiki kerosakan pada ECU kereta korang. Berikut merupakan gejala atau tanda ecu kereta rosak:

1. LAMPU CHECK ENJIN TIDAK MENYALA

APA ITU LAMPU CHECK ENJIN?

Lampu check enjin merupakan sebahagian daripada sistem diagnostik kenderaan di mana ia juga disebut sebagai on-board diagnostik (OBD). On-board diagnostik adalah sebuah istilah automotif yang merujuk kepada keupayaan self-diagnostic and reporting capability kenderaan.

PUNCA-PUNCA LAMPU CHECK ENJIN TIDAK MENYALA

Lampu check enjin tidak menyala adalah untuk menunjukkan terdapat sebarang masalah atau kejanggalan yang dikesan sama ada pada transmisi, enjin atau kawalan emission system kenderaan. Terdapat beberapa sebab mengapa lampu check enjin korang tidak menyala:

  • Fius kereta putus.
  • Terdapat gangguan pada sumber elektrik kereta.
  • ECU kereta bermasalah atau rosak.

CARA MENGATASI LAMPU CHECK ENJIN TIDAK MENYALA

1. Memeriksa keadaan bateri kereta

Cara pertama yang boleh korang lakukan untuk mengatasi masalah lampu check enjin tidak menyala adalah dengan memeriksa keadaan bateri kereta. Dalam kes ini, biasanya ada baut atau mur yang tidak dipasang dengan betul atau longgar. Sekiranya ada, korang kena mengetatkannya lagi.

Selain mur dan baut yang longgar, kotoran seperti serbuk putih dan karat dapat menjadi punca masalah. Korang boleh mengeluarkan bateri dan kemudian membersihkannya sehingga benar-benar bebas dari kotoran. Untuk pengetahuan korang, aliran elektrik dari tiang bateri dapat disekat oleh kotoran.

2. Memeriksa fius kereta

Lokasi dan kedudukan lampu check enjin sudah tentu berbeza bergantung pada jenis atau jenama kereta yang korang pakai. Korang boleh memeriksa bahagian fius jika lampu check enjin di kereta tidak menyala sepenuhnya. Masalah dengan fius biasanya menyebabkan elektrik kereta korang tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya memang terdapat masalah, korang boleh menggunakan ECU (Engine Control Unit) kenderaan lain untuk memeriksa sama ada masalahnya dari fius atau tidak. Hal ini kerana jika fius putus, ia akan menyebabkan lampu check enjin tidak menyala.

3. Memeriksa kabel kereta

Jika lampu check enjin tidak menyala, korang juga boleh memeriksa keadaan kabel pada kereta. Korang sendiri pasti tahu bahawa elektrik berkait rapat dengan kabel. Aliran elektrik boleh terganggu sekiranya keadaan kabel di dalam kereta rosak atau  terputus. Selain itu, jika korang tidak tahu banyak mengenai elektrik, kami nasihatkan korang untuk menghantar kereta korang ke bengkel kerana ia lebih baik untuk membiarkan pakar menangani masalah tersebut.

2. TANDA THROTTLE BODY ROSAK

APA ITU THROTTLE BODY?

Throttle body yang juga dikenali sebagai badan pendikit merupakan salah satu komponen penting yang terdapat dalam kenderaan korang seperti kereta dan motor. Ia mempunyai fungsi untuk mengawal input kuantiti udara yang masuk ke dalam ruang pembakaran enjin melalui saluran ambilan udara. Konsep asas throttle body adalah semakin banyak udara masuk maka semakin banyak petrol yang disalurkan ke dalam ruang pembakaran. Ia bertujuan untuk meningkatkan kuasa enjin berpandukan nisbah kuantiti minyak dan udara.

TANDA-TANDA THROTTLE BODY ROSAK

1. Lampu Check Enjin Menyala

Terdapat beberapa sensor pada body throttle yang mempunyai fungsi yang sangat penting kepada kenderaan. Jadi, apabila komponen ini bermasalah sudah tentu akan menyebabkan lampu check enjin menyala kerana ECU dapat mengesan terdapat kerosakan yang berlaku pada rangkaian sistem throttle body. Oleh itu, korang perlu melakukan pemeriksaan yang lebih lanjut atau scanning menggunakan   scanner perlu dilaksanakan untuk mengetahui jika throttle body bermasalah ataupun tidak.

2. Prestasi Mesin Menurun

Throttle body digunakan untuk mengatur jumlah udara yang masuk ke dalam ruang bakar suapaya ia sesuai dengan keperluan mesin. Apabila komponen tertentu mengalami masalah, ia akan menyebabkan jumlah udara yang masuk ke dalam ruang bakar tidak sesuai dengan keperluan mesin. Jika nisbah udara bahan bakar tidak sesuai dengan keadaan mesin, ia akan menyebabkan proses pembakaran tidak maksimum.

3. Mesin Tidak Berfungsi dengan Baik

Apabila proses pembakaran tidak dapat dilaksanakan secara maksimum, ia menyebabkan tenaga yang dihasilkan juga tidak maksimum. Salah satu penyebabnya adalah throttle body yang bermasalah sehingga mesin tidak mampu berfungsi dengan baik. Oleh itu, pemeriksaan dan servis secara berkala perlu dilakukan agar komponen ini dapat berfungsi secara maksimum.

4. Tarikan Mesin Menjadi Berat

Permasalahan yang sering menyebabkan throttle body rosak adalah kerana tertutup kotoran. Keadaan ini sudah tentunya akan menyumbat saluran masuk udara. Hal ini akan menyebabkan keadaan di mana walaupun pedal gas sudah diinjak, namun top kelajuan maksimum hanya tersangkut di angka 70 hingga 80 km/jam sahaja. Jadi, jika ingin mengetahui tanda-tanda throttle body rosak adalah apabila tarikan mesin menjadi berat.

5. Putaran Idle atau Komponen Tidak Selari

Pada throttle body terdapat Idle Speed Sensor (ISC) yang digunakan untuk mengatur putaran mesin pada saat posisi terbiar. Apabila berlakunya permasalahan pada throttle body, ia akan menyebabkan putaran mesin menjadi tidak selari.

CARA RESET THROTTLE BODY UNTUK KERETA VIVA

Reset adalah tindakan yang perlu dilakukan untuk mengembalikan prestasi komponen keapada asal sebelum ia ditanggalkan agar kereta dapat berprestasi seperti sediakala atau dengan lebih baik. Jadi, cara-cara untuk mereset throttle body bagi kereta Viva adalah seperti berikut:

  • Pusingkan kunci kereta pada ON tetapi tidak perlu hidupkan kereta. Hanya biarkan semua lampu pada panel dihidupkan kira-kira untuk tempoh 2 minit.
  • Selepas itu, pusingkan semula kunci atau tutupkan kunci tanpa menarik keluar kunci daripada tempatnya.
  • Kemudian, tekan pedal minyak sehingga habis menjejak lantai kereta dan biarkan ia kekal begitu.
  • Setelah itu, ON kan semula kunci kereta dan biarkan untuk tempoh kira-kira 10 saat sehingga 2 bunyi kedengaran pada bahagian depan enjin sekitar throttle body.
  • Akhir sekali, lepaskan pedal minyak perlahan-lahan.
  • Selesai! Anda boleh tutup kunci dan hidupkan enjin seperti biasa.

3. TANDA STARTER KERETA ROSAK

APA ITU STARTER KERETA?

Starter merupakan salah satu komponen penting kereta. Secara fizikalnya, auto starter adalah sebuah motor elektrik kecil yang dilengkapi dengan pemacu mekanikal. Setiap pengoperasiannya akan disediakan oleh bekalan kuasa 12 volt. Ia menerima kuasa daripada bateri and kuasa yang diterima juga berbeza mengikut model kereta tersebut. Fungsi utama starter adalah untuk memberikan putaran awal kepada enjin menggunakan sumber kuasa luar iaitu bateri.

BAGAIMANA STARTER KERETA BEROPERASI

Tidak kira jenis jenama kereta, starter kereta akan berfungsi dengan cara yang sama. Cara-cara starter kereta berfungsi adalah seperti berikut:

  1. Selepas sistem on-board kereta diaktifkan, kuncinya akan dipusingkan ke kunci pencucuhan dan akan berpusing sepanjang jalan. Kemudian, suatu pusaran magnetik terbentuk dalam relay retractor kerana gegelung mula melekat pada inti.
  2. Bendix dilekatkan pada inti. Seterusnya, pemacu mekanikal akan disambungkan ke mahkota beroda gila yang merupakan salah satu struktur starter dan is terlibat dalam penyambungan gear. Sesen pula dipasang di teras yang akan berfungsi menutup motor elektrik.
  3. Kemudian, elektrik dibekalkan ke sauh. Disebabkan medan magnet yang dihasilkan oleh starter maka angker akan mula berputar.
  4. Seterusnya, roda-roda yang dipasang pada poros enkol akan berpusing kerana putaran gear Bendix. Mekanisme engkol enjin pembakaran dalaman mula menggerakkan omboh ke dalam silinder. Pada masa yang sama juga sistem penyalaan dan sistem bahan api juga diaktifkan.
  5. Apabila semua mekanisme dan sistem mula berfungsi secara bebas maka starter tidak perlu lagi berfungsi.
  6. Mekanisme kemudian di nyahaktifkan apabila pemandu berhenti memegang kunci. Pegas kumpulan kenalan akan mengembalikan satu kedudukan di belakang dan menyahaktifkan litar elektrik starter.
  7. Selepas elektrik berhenti mengalir ke starter, medan magnet hilang di relaynya. Jadi, inti pegas pegas akan kembali ke tempatnya sambal membuka angker dan menjauhkan bendix dari mahkota roda gila.

TANDA STARTER KERETA ROSAK

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa starter kereta korang rosak. Jika kereta anda mengalami salah satu atau ke semua tanda-tanda ini, ia menunjukkan bahawa starter kereta telah rosak dan perlu segera dibawa ke bengkel kereta untuk pemeriksaan lanjut. Starter kereta rosak mempunyai tanda-tanda berikut:

  • Kereta tidak boleh start tetapi lampu dashboard menyala.
  • Bila ON kereta, langsung tiada bunyi pergerakan enjin.
  • Enjin tak boleh hidup bila hendak start kereta.
  • Terdapat bunyi TAK TAK semasa anda start kereta.

4. KERETA BOLEH START TAPI TIDAK HIDUP

Kadang-kadang kereta korang boleh start tapi tidak hidup. Ini bermaksud ada masalah yang berlaku pada enjin atau komponen kereta korang yang menyebabkan kereta boleh start tapi tidak hidup. Berikut adalah sebab-sebab kenapa kereta korang boleh start tapi tidak hidup:

  • Bateri Lemah atau Habis Terus

Sebab utama kenapa kereta boleh start tapi tak hidup adalah kerana masalah bateri. Ia sama ada bateri kereta korang lemah atau habis terus. Bateri selalunya habis kerana kadang-kadang korang lupa untuk menutup lampu kereta, jangka hayat bateri sudah berkurangan atau alternator yang sepatutnya mengecas bateri itu rosak.

  • Steering Lock

Untuk membolehkan kereta korang hidup apabila di start, korang perlu memastikan steering kereta korang tidak berada dalam keadaan lock, jika tidak enjin kereta tidak boleh dihidupkan.

  • Starter Bermasalah

Selalunya sebelum starter rosak sepenuhnya, ia akan memberi amaran terlebih dahulu. Jika starter korang bermasalah atau hendak rosak, ia akan memberi masalah pada enjin yang menyebabkan apabila anda hendak start kereta, ia tidak boleh hidup.

  • Kompressor Penghawa Dingin Tersangkut

Jika kompressor penghawa dingin kereta korang tersangkut ataupun jem, ia boleh menyekat enjin untuk hidup. Jadi untuk membolehkan engine boleh berjalan seperti biasa maka korang perlu membawa kereta korang ke bengkel untuk menukar kompressor dan belting baru.

  • ECU kereta bermasalah

ECU bermasalah atau rosak juga boleh menyebabkan kereta tidak boleh hidup apabila korang cuba start. Kadang-kadang kapasitor di dalam ECU kereta itu pecah atau bocor lalu menyebabkan asid sehingga boleh mencairkan board ECU itu. Jadi, apabila ECU kereta rosak, enjin tidak boleh hidup apabila start dan kereta korang perlu segera dibawa ke bengkel.

KENAPA KITA PERLU MEMBELI INSURANS MOTOR?

Insurans motor atau juga dikenali sebagai insurans kenderaan, kereta atau auto adalah insurans yang dibeli untuk motosikal, trak, kereta dan kenderaan lain di atas jalan raya. Tujuan utama insurans motor adalah untuk menyediakan perlindungan kewangan terhadap kerosakan fizikal atau kecederaan badan akibat pelanggaran trafik dan termasuklah liabiliti yang berpunca daripada kemalangan tersebut.

Jumlah kenderaan di Malaysia begitu banyak sehingga menyebabkan angka kemalangan jalan raya yang berlaku mengalami peningkatan dalam jumlahnya. Pada tahun 2015, terdapat 666,674 buah kereta yang didaftarkan dan sebahagian besarnya adalah milik persendirian. Manakala pada tahun sebelumnya iaitu tahun 2014, sebanyak 470,000 kes kemalangan jalan raya direkodkan yang mengakibatkan 6,600 jumlah kematian.

KEPENTINGAN MEMBELI INSURANS MOTOR

Dalam konsep insurans, syarat utama untuk mendapatkan faedah daripada skim perlindungan adalah individu mestilah dilindungi daripada kemalangan atau kejadian nahas berlaku. Terdapat beberapa kepentingan mengapa setiap individu perlu memiliki insurans motor iaitu:

1.Menjaga Harta atau Aset

Korang wajib mengambil insurans jika korang membeli kereta baru ataupun memperbaharui cukai jalan, Hal ini disebabkan insurans yang akan berperanan untuk  melindungi harta apabila berlakunya sebarang musibah seperti kebakaran, kemalangan, kecurian atau sebagainya.

Jika berlaku sesuatu ke atas aset atau harta korang, insurans akan memberikan pampasan sewajarnya. Maka, perlindungan insurans sangat penting kerana ia berperanan untuk mengurangkan jumlah kerugian yang korang hadapi jika berlakunya perkara yang tidak diingini.

2. Mengelakkan Meninggalkan Hutang kepada Ahli Keluarga

Sekiranya korang membeli insurans motor, ia mampu membantu korang memberikan pampasan jika terjadi sesuatu kepada korang seperti kemalangan jalan raya. Andai ditakdirkan korang meninggal dunia, keluarga korang boleh menggunakan pampasan yang disediakan oleh syarikat insurans untuk menjelaskan hutang kenderaan korang dan memberikan bayaran yang sewajarnya. Jadi keluarga korang tidak perlu lagi memikirkan beban mengenai kenderaan korang.

3. Melindungi Pelaburan Peribadi

Jika korang mempunyai wang simpanan, sudah pastinya korang menggunakannya untuk melakukan pelaburan. Hal ini kerana pelaburan diyakini boleh memberikan pulangan yang lumayang kepada pelabur dalam jangka tempoh yang panjang. Sekiranya korang mengalami kemalangan jalan raya dan tidak mengambil insurans motor, korang terpaksa mengeluarkan wang simpanan yang korang ada untuk membayar kos rawatan dan kerosakan kenderaan korang.

Berbeza jika korang mengambil insurans motor, ia mampu membantu memberikan pampasan dengan menanggung kos rawatan dan kos membaiki kenderaan. Jadi korang tidak perlu lagi untuk mengeluarkan wang simpanan korang dan boleh meneruskan perlaburan peribadi.

MANFAAT DARIPADA INSURANS MOTOR

Kalau korang mengambil insurans motor, korang akan memperoleh banyak manfaat daripadanya. Berikut merupakan sebahagian manfaat yang boleh diperoleh apabila korang membeli insurans motor:

1. Insurans menanggung kerosakan dan kerugian kenderaan

Insurans akan melindungi korang jika korang terlibat dalam sebarang kemalangan dan kecurian. Selain itu, jika kenderaan korang mengalami kerosakan atau kerugian yang berpunca daripada pencurian, keganasan, mogok atau sebagainya, skim insurans akan merangkumi perkara-perkara ini dan memberi pampasan sewajarnya. Insurans motor ini merangkumi semua jenis kerosakan dan kerugian yang melibatkan kenderaan yang menggunakan jalan darat atau sebaliknya.

2. Insurans memberi perlindungan kemalangan diri

Manfaat lain apabila korang membeli insurans kereta ialah ia menawarkan perlindungan kemalangan diri dengan jumlah yang telah diperuntukkan. Perlindungan Kemalangan Diri bermaksud jika korang mengalami kecacatan kekal atau kematian akibat kemalangan maka insurans akan memberi perlindungan bagi perkara tersebut dengan menyediakan pampasan yang ditetapkan.

3. Insurans menanggung kerosakan atau kerugian pihak ketiga

Seterusnya, insurans juga memberi perlindungan jika korang terlibat kemalangan dengan pihak ketiga sehingga membawa kepada kerosakan atau kerugian kepada pihak ketiga tersebut. Bukan itu sahaja, jika korang dikenakan  Tindakan undang-undang kerana menyebabkan kecederaan atau kematian pihak ketiga maka insurans juga akan memberi perlindungan kepada korang.

4. Tiada bonus tuntutan

Antara kelebihan utama memiliki insurans kereta adalah korangoleh mendapat bonus tanpa tuntutan (NCB). Ini bermaksud korang layak mendapat faedah ini untuk setiap tahun tanpa walaupun tanpa sebarang tuntutan. Namun, kelebihan ini mungkin tersedia sebagai potongan harga premium, yang menjadikan insurans kereta lebih berpatutan. Maksudnya, semakin mahal insurans motor korang semakin banyak manfaat yang dapat korang miliki.

CARA MEMBAIK PULIH ATAU MERESET ECU KERETA

Sekiranya korang rasa korang mengalami tanda-tanda yang menunjukkan ECU kereta korang bermasalah atau rosak seperti lampu check enjin menyala, korang perlu membaikinya dengan menukar kepada ECU kereta yang baru atau meresetnya kembali supaya ia dapat berfungsi seperti biasa.  Berikut merupakan langkah-langkah untuk mereset ECU kereta:

1. Kaedah Pertama

Untuk mereset kembali ECU kereta yang bermasalah, korang perlu mencabut kabel negatif bateri dan biarkan selama 10 minit tanpa dipasang. Setelah 10 minit selesai, korang perlu pasang semula kabel negatif bateri dan hidupkan enjin kereta selama 10 minit juga.

2. Kaedah Kedua

Jika kaedah pertama tidak berjaya, perkara yang perlu korang lakukan adalah dengan mencabut fuse bertanda ECU dan relay ECU kira-kira untuk tempoh 10 mint juga. Kemudian, pasangkan semula tanpa menanggalkan kuasa bateri.

Sekiranya selepas mencuba kaedah pertama dan kaedah kedua dan ianya tidak berjaya, kami sarankan korang untuk menghantar kereta korang ke bengkel untuk pemeriksaan oleh individu yang lebih pakar.

Jadi sekarang korang dah tahu kan apa punca ecu kereta korang rosak, jadi lepas ni mungkin korang boleh selalu-selalu cek komponen-komponen dalam kereta dan menjaganya dengan baik. Lagi satu, kalau korang ambil tahu mengenai tanda-tanda kerosakan yang berlaku pada kereta korang, korang boleh elakkan diri daripada ditipu oleh mekanik atau bengkel- bengkel sedia ada. Bukan itu sahaja, korang jangan lupa ambil pelan insurans untuk kereta korang supaya dapat menolong dan menanggung nilai kerosakan kereta korang nanti. Ingin dapatkan insurans kereta terbaik? Jangan risau, korang boleh dapatkan insurans kereta terbaik untuk melindungi kereta dan diri korang di Qoala App dan jangan risau kami akan membantu korang untuk mendapatkan pelan insurans kereta terbaik yang bersesuaian dengan kemampuan korang.

Bagikan ke Teman:
Ramen Hasniran
I am a Marketer specialising in Social Media Marketing (Content Creation and Management) with over 8 years of experience. I have developed the skills set in areas such as Website Management (Content Creation and Front End Management), Ecommerce, Digital Advertising (Social and Display) and influencers Marketing (KOLs and Celebrities) over the years.
Dapatkan Insurans Kereta Murah Sekarang! 🚗